Carmen Gracia (Russafa 1947), és catedràtica d’història contemporània i va ser directora del Museu de Belles Arts de València. Compta amb una llarga trajectòria com a autora de llibres acadèmics i de recerca vinculats al món de l’art contemporani i amb el seu llibre ‘Ancestras’ acaba d’iniciar una nou camí com a escriptora.
En declaracions a Moncada Digital es mostra sorpresa per l’acolliment de la novel·la a la sala Ausiàs March de l’Ajuntament de Montcada repleta de públic on se celebra la presentació del llibre.
‘Ancestras’ narra la història de quatre generacions de dones que aspiren a la llibertat a través de l’accés al coneixement. Cadascuna d’elles tractarà de superar les diverses dificultats vitals a les quals ha d’enfrontar-se i, d’un mode o un altre, transmet a la generació següent un punt de suport per a continuar avançant. Gracia assenyala que molta gent li transmet la similitud de la novel·la amb situacions viscudes en els seus àmbits familiars d’àvies i mares que han lluitat per la seua llibertat i està sent un «camí apassionant perquè em trasllada que l’escric en la novel·la era un model determinant que repeteix uns patrons de conducta».
L’autora remarca que la seua intenció quan va començar a escriure la novel·la era recollir informació sobre la part femenina dels seus orígens i deixar el llegat dels seus avantpassats als seus fills i nets, una obra que reivindica «el desig de superació i cerca de la llibertat» allunyada de dogmes feministes.
L’autora va estar acompanyada en la presentació per la regidores de l’Ajuntament de Montcada Feli Bondia (Igualtat) i Anna Gascó (Cultura) i les investigadores Lola Gascó i Carmela López.
‘Ancestras’ narra un conflicte familiar del segle XIX amb Victoria, la primera de la saga que lluita per aprendre a llegir i escriure, però el seu pare no li ho permet. Com a reacció, exerceix la seua llibertat enfrontant-se a la seua adinerada família, al capellà del poble i a tots els veïns per a casar-se amb un home d’origen humil. Aquesta decisió deslliga una sèrie de complexos esdeveniments que afectarien les generacions futures: Pepeta, Carmeta i Flora està última en l’actual segle XXI.